+386 (0)2 52 13 650 info@pgz.si

PO - PE: 8.00 - 14.00

SEARCH BOX

Vedno dobro obveščeni ...

SLOVESNO SMO ODPRLI »POMURSKI LABORATORIJ« NA FAKULTETI ZA STROJNIŠTVO UNIVERZE V MARIBORU


12. 2. 2024


Na Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru so v sodelovanju s Pomursko gospodarsko zbornico in pomurskimi gospodarstveniki / podjetji izvedli prenovo in nadgradnjo raziskovalnega laboratorija Pomurski laboratorij kot presečišča Laboratorijev za procesno inženirstvo in računalniško dinamiko tekočin ter Laboratorija za termodinamiko in okoljsko inženirstvo, ki delujeta v okviru Katedre za energetsko, procesno in okoljsko inženirstvo.

Slovesna otvoritev "Pomurskega laboratorija" je potekala v ponedeljek, 12. februarja 2024, ob 11.00 uri.

Prenovljeni laboratorij omogoča nadaljevanje dosedanjega uspešnega raziskovalnega sodelovanja s slovenskimi farmacevtskimi podjetji, hkrati pa bo dodatno motiviral raziskovalce in študente, da bodo s svojimi znanji v prihodnosti pomembno prispevali k razvoju in napredku širše regije in Slovenije.


Slovesnosti so se udeležili:

  • minister za kohezijo in regionalni razvoj, dr. Aleksander Jevšek,
  • rektor Univerze v Mariboru, prof. dr. Zdravko Kačič,
  • direktor Pomurske gospodarske zbornice, g. Robert Grah in generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije, ga. Vesna Nahtigal
  • predstavniki pomurskih podjetij, kot partnerji projekta, ki so podprli prenovo in nadgradnjo raziskovalnega laboratorija

Uvodna beseda je bila predana dekanu Fakultete za strojništvo UM red. prof. dr. Mateju Vesenjaku: "Za pronovljen laboratorij so sredstva prispevala podjetja in ustanove iz Pomurja. Zato smo se odločili, da ga poimenujemo Pomurski laboratorij. Simbolno tako odraža ne le sodelovanje z gospodarstvom, ampak tudi povezovanje z regijami in njihovim pestrim potencialom."

Minister za kohezijo in regionalni razvoj, dr. Aleksander Jevšek je izpostavil: "Povezovanje med gospodarstvom in univerzo je rdeča nit kohezijske politike 2021/27 v kateri res veliko denarja namenjamo razvoju znanosti. V cilju ena, ki je namenjen večji konkurenčnosti in razvoju znanosti, je namenjenih 730 milijonov in v cilju dva, ki je pravtako povezan z znanostjo in razvolje, prav tako 700 milijonov eurov. Govorimo o skoraj, da miljardi in pol eurov namenjenih razvoju znanosti."


Celotno Izjavo za javnost, ki jo je ob otvoritvi pripravila Fakulteta za strojništvo objavljamo v celoti v nadaljevanju:

Izjava za javnost ob otvoritvi prenovljenega laboratorija na Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru.

Sodobna raziskovalna oprema bistveno pripomore k boljšemu znanstveno-raziskovalnemu in pedagoškemu delu, študentom pa omogoča, da se srečajo z najbolj aktualno in napredno tehnologijo, ki se uporablja v industriji, in jim tako omogoča, da so v koraku s tehnološkim napredkom in tudi del njega. Hkrati jih pripravlja tudi za vstop na karierno pot, saj so naše študentke in študenti tako zaposljivi v mnogih panogah industrije.

Fakulteta za strojništvo Univerze v Mariboru se od nekdaj zaveda izrednega pomena sodelovanja z okoljem, predvsem gospodarstvom. Povezovanje akademske sfere in širšega družbenega okolja je nujnost, ki bogati oba deležnika. Sodelujoča podjetja na ta način namreč pogosto pridejo do novih in inovativnih rešitev ter do kvalitetnih in iskanih kadrov, po drugi strani pa fakulteta ob tem neposredno zaznava potrebe okolja – se razvija in raste.

V sodelovanju z gospodarstvom krepimo tudi vseživljenjsko učenje, kamor sodi priprava mikrodokazil, s katerimi bodo podjetja lahko v krajšem času prišla do učinkovitejših kadrov.

V preteklih letih smo nekaj predavalnic na Fakulteti za strojništvo posodobili prav v sodelovanju s podjetji in takšno obliko sodelovanja si želimo ohraniti tudi v prihodnje.

Leta 2023 je Pomurska gospodarska zbornica, ki jo vodi direktor Robert Grah in predsednik mag. Peter Polanič na pobudo doc. dr. Timi Gomboca pristopila k projektu prenove laboratorija za Procesno strojništvo na Katedri za energetsko, procesno in okoljsko strojništvo na Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru.

Projekt je z donacijami podprlo mnogo pomurskih podjetij:

  • Cleangrad, Codex, Dengrad, Pomurske Lekarne, Panvita EcoTeh, Pomgrad, Megras, Varis, Arcont, Apolis, KA-EL, Mavi, Slikopleskarstvo Janez Škraban, Blisk, Elektro Materiali Lendava, Robert Kuzmič, Atrium, Komunala-Saubermacher, TKO, Klima center Tratnjek, Mlinopek, Murska Transport, Artex, Benkotehna, Betonski izdelki Mešič, Isomat, Virs, Var, Rosenbauer, M-energetika, AC-P Murska Sobota, Transpak, Anefil, Dastroj, CEROP, Elrad, Režonja, GMT, Nafta strojna, kot partner projekta pa se je priključil LEK Sandoz Lendava.

V obliki materiala, denarnih donacij in izvajalskih del je bilo v obnovo laboratorija vloženih cca. 90.000€.

Projekt je primer odlične prakse, kjer so podjetja pokazala pomembnost medsebojnega sodelovanja visikošolstca in gospodarstva pri izobraževanju kadrov, ki že ustvarjajo in bodo tudi v prihodnosti ustvarjali dodano vrednost in mnogi prav v dotičnih podjetjih.

Ker so v prenovljen laboratorij sredstva prispevala podjetja in ustanove iz Pomurja, smo se odločili, da ga poimenujemo Pomurski laboratorij.

Simbolno tako odraža ne le sodelovanje z gospodarstvom, ampak tudi povezovanje z regijami in njihovim pestrim potencialom. Prav raznolikost je namreč tista, ki bogati in prinaša svež veter – ne le v znanosti, ampak na vseh področjih življenja.

Prenovljeni laboratorij bo omogočil nadaljnji razvoj raziskav na področju strojništva, ki se prepleta s procesnimi in farmacevtskimi tehnologijami. Tehnologija čiste sobe oz. 'clean room' nudi odlično izhodišče raziskavam obnašanja naprav v različnih tokovnih in toplotnih pogojih, ter razvoju naprednih postopkov ločevanja snovi, kot je na primer sublimacijsko sušenje.

Končni cilj tovrstnih raziskav je ustvarjanje digitalnih dvojčkov naprav, ki omogočajo virtualno testiranje, krmiljenje in optimizacijo realnih postopkov v realnih napravah.

Prenovljeni laboratorij bo še izboljšal možnosti za razvojno raziskovalno sodelovanje s slovenskimi in mednarodnimi podjetji, ter nudil študentom odlično osnovo za študij inženirskih tehnologij prihodnosti.

Ob otvoritvi laboratorija se na Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru zahvaljujemo vsem donatorjem in partnerjem, ki so nas pri tem projektu podprli, predstojniku Katedre za energetsko, procesno in okoljsko inženirstvo, prof. dr. Hriberšku, predvsem pa doc. dr. Gombocu, ki je predstavljal srce te prenove.

FOTO Fakulteta za strojništvo:


Pomurska gospodarska zbornica

Lendavska 5a, 9000 Murska Sobota

+386 (0)2 52 13 650

URADNE URE

PO - PE: 8:00 - 14:00